Athén 1896 > Olimpia - wyw.hu

Tartalom:
Talált weboldalak ebben a kategóriában: Athén 1896 > 8 weboldal. Kategória leírása:

olimpia.wyw.hu Rendezés: PageRank szerint | Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

1896, Athén - az első újkori olimpa
1896, Athén - az első újkori olimpa
http://sport.ma.hu/tart/rcikk/g/0/78734/1

Visszapillantásunk első részében az I. újkori olimpiára tekintünk, amelyet nem rendezhettek máshol, mint az ókori játékok, egyben az idei nyári olimpia színhelyén, Athénban. Mint ismeretes, az első ókori játékokat időszámításunk előtt 776-ban rendezték, hogy összemérjék, ki a legerősebb, leggyorsabb, legügyesebb a fiatal - akkor még csak - férfiak közül. A versenyek idejére békét kötöttek az addig háborúzó felek - a "béke vagy te sport!" -, sajnálatosan e nemes szokás a XX. században nem lelt követőkre. Már a 19. század közepén szorgalmazta a játékok "szellemi atyja", Pierre de Coubertin báró a versenyek újjáélesztését, és álma a század végére valósággá is vált. Az 1894-ben megalakult Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1896-ra tűzte ki az I. újkori olimpiai játékokat, és kérte fel a rendezőnek - Budapestet!

sport.ma.hu
1896, Athén - az első
1896, Athén - az első
http://ma.hu/tart/rcikk/g/0/78734/1

Augusztus tizenharmadikán Athénban fellobban a láng, és kezdetét veszi a XXVIII. Nyári Olimpia Játékok versenysorozata.

ma.hu
Az olimpia fellegvára
Az olimpia fellegvára
http://www.mommo.hu/media/Az_olimpiak_tortenete_-_1896_Athen

Az olimpiák története - 1896, Athén Több mint ezer esztendőn keresztül Hellász jelentette a sport fellegvárát négyévente megrendezett olimpiáival. Megszűnésük után a középkor "sötét" szellemisége egyáltalán nem kedvezett a testi kultúra fejlődésének, így nem csoda, hogy 1500 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy immár világversenyként ismét tért nyerjen az olimpiai eszme. Elsőként 1896-ban, Görögországban... Az ókori olimpiák 393-as megszűnését követően hosszú ideig semmi ehhez hasonló kezdeményezés nem történt. Bár a XI-XII. században a lovagi tornák megteremtettek egyfajta testkultúrát és versenyszellemet, ám az igazi fellendülés csupán a XV. századi reneszánszban mutatkozott meg

www.mommo.hu
Az újkor hajnala
Az újkor hajnala
http://www.balogkriszta.herobo.com/olimpia/1896.html

Több mint ezer esztendőn keresztül Hellász jelentette a sport fellegvárát négyévente megrendezett olimpiáival. Megszűnésük után a középkor "sötét" szellemisége egyáltalán nem kedvezett a testi kultúra fejlõdésének, így nem csoda, hogy 1500 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy immár világversenyként ismét tért nyerjen az olimpiai eszme. Az ókori olimpiák 393-as megszûnését követõen hosszú ideig semmi ehhez hasonló kezdeményezés nem történt. Bár a XI-XII. században a lovagi tornák megteremtettek egyfajta testkultúrát és versenyszellemet, ám az igazi fellendülés csupán a XV. századi reneszánszban mutatkozott meg.

www.balogkriszta.herobo.com
Aranyat nyertünk, ezöstöt kaptunk
Aranyat nyertünk, ezöstöt kaptunk
http://sport365.hu/olimpia,olimpialexikon-hiaba-nyertunk-aranyakat-csak-ezus ...

Az újkori olimpiai mozgalom 1894-ben indult útjára - akkor Páriszban gyűltek össze az ókori játékok feltámasztását szorgalmazó országok képviselői, és akkor dőlt el, hogy az első olimpiának a sportág szülőhazája, Görögország, azon belül Athén adhat otthont. A francia fővárosban alakult meg a Nemzetközio Olimpiai Bizottság (NOB) is, melynek első elnöke a görög Demetriosz Vikelasz lett.

sport365.hu
Athéni kezdet
Athéni kezdet
http://sportgeza.hu/2012/london/tortenelem/1896/

Az 1894. június 22-én megalakult Nemzetközi Olimpiai Bizottság fontos határozatot hozott első intézkedéseként, melynek értelmében az első újkori olimpiát Athén rendezheti meg az ókori görög testkultúra iránti tiszteletből. A magyar érmesek Aranyérem: (2) úszás - Hajós Alfréd, 100 és 1200 méteres gyorsúszás Ezüstérem: (1) atlétika - Dáni Nándor, 800 méteres síkfutás Bronzérem: (3) atlétika - Kellner Gyula, maratoni futás, Szokoly Alajos, 100 méteres síkfutás, tenisz - Tapavicza Momcsilló A görög miniszterelnök azonban ellenezte a rendezést az államkincstár hiánya miatt, ezért merülhetett fel, hogy az ezeréves magyar állam rendezi meg a milleniumi ünnepségek részeként. Mivel azonban itthon nem talált igazán pozitív fogadtatásra az ötlet a politikusok között, Athén kapta meg a jogot.

sportgeza.hu
Az olimpia felélesztése
Az olimpia felélesztése
http://www.zsimi.hu/zsimi/zsimi-sport/olimpia/ujkori-olimpia/1896-athen

Az első olimpiai játékok: Görögország: Athén, 1896. április 6-15. Akkor még nem osztottak bronzérmeket, és a győztesek is ezüst medálokat kaptak. 14 ország (nemzet), 295 versenyző, 9 spotág, 43 versenyszám. Az ókori olimpiák szellemében csak férfiak indulhattak. Az első olimpiai aranyérem, amely valójában ezüst érem. Coubertin hosszadalmas és kitartó munkájának, kitartásának, és önfeláldozásának köszönhető az olimpiai játékok felélesztése.

www.zsimi.hu
A kezdet – Athén 1896
A kezdet – Athén 1896
http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/70403/xix-evfolyam-136-szam

Egy francia báró, Pierre de Coubertin egész életét egyetlen dolognak, az ókori olimpiai játékok felélesztésének szentelte. Néhány elvetélt kísérlet után fáradozását siker koronázta, így 1896-ban Athénban ismét fellobbant az olimpiai láng, a görög fővárosból újra hódító útjára indult az olimpiai eszme. A hetvenes évektől nemzeti kez­­deményezésként, saját ber­keiken belül a görögök három olimpiát is rendeztek, s Cou­bertin javaslatára Athén lett az első, nemzetközi újkori olim­pia házigazdája is. A játékok meg­nyitóünnepségére 1896. április 6-án került sor az erre az alkalomra épített olimpiai stadionban.

www.szekelyhon.ro
Oldal leírása
olimpia.wyw.hu: Olimpia katalógus. 2008-as Olimpiai Játékok Peking. Az olimpia története, események, sportolók, Magyar olimpiai bajnokok.
Gyűjteményünkben 300 válogatott Olimpia témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 300 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 4177